Monday 13 January 2014

Δεν είναι σενάριο ταινίας... Είναι η ανατριχιαστική πραγματικότητα!...

 Kαι όμως, δεν είναι μελλοντολογικό σενάριο, από τις δεκάδες βήτα ταινίες του Χόλλυγουντ που έχουμε δει μέχρι τώρα... Συμβαίνει σήμερα και επηρεάζει άμεσα τις ζωές των Αμερικανών πολιτών, αλλά και όσων επισκέπτοται τη χώρα αυτή... Και με την ταχύτητα που προχωρούν οι εξελίξεις παγκόσμια, δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα επηρεάσει και τις δικές μας ζωές...

Το ψάξιμο είχε αρχίσει αρκετά νωρίς... Έψαχνα να βρω κάτι ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για να το μεταφράσω και να το ποστάρω... Σερφάροντας επί αρκετή ώρα σε διάφορους ιστότοπους και ιστολόγια, βρέθηκα σε μια ανάρτηση που μου κίνησε το ενδιαφέρον:
Αναφερόταν σε μια νέα τεχνολογία που είχε αναπτύξει το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, (Department of Homeland Security - DHS) με την οποία έχει τη δυνατότητα να αναλύσει ψηφιακά την προσωπικότητα ενός ατόμου, σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορεί να προβλέπει αν πρόκειται να διαπράξει κάποιο ...αδίκημα!!!
Ναι καλά διαβάσατε!... Όχι αν διέπραξε, αλλά αν είναι επιρρεπής, αν σκέφεται, αν προτίθεται να το διαπράξει!

Σύμφωνα με το άρθρο, η τεχνολογία αυτή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί (ίσως χρησιμοποιείται ήδη) για τον έλεγχο των επιβατών στα αεροδρόμια και τις μεταφορές γενικότερα. Το σύστημα ονομάζεται "Future Attributes Screening Technology" (στα ελληνικά θα το μετέφραζα "τεχνολογία ψηφιακής απεικόνισης μελλοντικών παραμέτρων) και, από τα αρχικά των λέξεων, έχει το κωδικό όνομα FAST. Το άρθρο πρότεινε μάλιστα και ένα ενημερωτικό βίντεο, το οποίο βρήκα και παραθέτω. Για την ακρίβεια το βρήκα και αυτό τυχαία, καθώς το πρώτο ανέβασμα στο youtube είχε αποσυρθεί μετά από απαίτηση του DHS για ...πνευματικά δικαιώματα! Ευτυχώς κάποιος το είχε ανεβάσει πάλι, οπότε και τώρα μάλλον θα αποσυρθεί κάποια στιγμή για δεύτερη φορά και ...όποιος προλάβει να το δει, πρόλαβε...

Στο βίντεο φαίνονται οι κινούμενοι σταθμοί που θα μετακινούνται σε κάθε σημείο όπου απαιτείται έλεγχος μετακίνησης, αεροδρόμια, συνοριακοί σταθμοί, ακόμα και μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Επίσης περιγράφεται η διαδικασία του ελέγχου: Ο υπό έλεγχο πολίτης, θα περάσει μέσα και υποβάλλεται ουσιαστικά σε ανάκριση με ένα σύστημα ερωτήσεων, ενώ ταυτόχρονα, αόρατοι αισθητήρες παρακολουθούν και καταγράφουν φυσιολογικά και συμπεριφορικά, χαρακτηριστικά του... Μετά τη δοκιμασία αυτή, ενδέχεται να περάσει και δεύτερο ή και τρίτο απίπεδο ανάκρισης, ανάλογα με την πρώτη αξιολόγηση. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, αξιολογούνται στο θάλαμο διοίκησης και μεταβιβάζονται σε νεκρό χρόνο προς το μοναδικό κέντρο διοίκησης και συντονισμού.
Η όλη διαδικασία φαντάζει εξοργιστική, αλλά γίνεται πράγματι εφιαλτική αν σκεφτεί κανείς ότι το στοιχείο για το οποίο ελέγχεται ο πολίτης είναι "αν έχει κακή πρόθεση ή αν σκοπεύει να κάνει κακό"!!! 
Ελέγχεται όχι για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που πιθανόν να σκέφεται να κάνει!...

Δείτε το βίντεο και μετά διαβάστε σχετικά άρθρα σε αυτό το μπλογκ:
ΗΠΑ: Νόμιμες οι παρακολουθήσεις
Χρωστάτε φόρους ή μιλήσατε εναντίον της κυβέρνησης; Τέρμα τα ταξίδια για σας!...

My English speaking original source: The vigilant citizen


No comments:

Post a Comment